Pető Gyűjtemény

A Krúdy Technikum és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér ebben a tanévben is megrendezte a Lengyel Alfréd Honismereti Versenyt, mely a középiskolások számára 11. alkalommal került kiírásra. A Krúdy Technikum diákjai közül két csapat is kihasználta azt a lehetőséget, hogy a nálunk található Pető Gyűjtemény, milyen kincsesbánya és ehhez kapcsolódó témát választott.  A versenyen az alábbi eredmények születtek:

2. hely - A Pető Gyűjtemény kéziratos szakácskönyvei c. pályázattal Gulicz Barbara és Simon Barbara 9. D (felkészítő tanáruk: Magdics Erika és Vecsei Barnabás)

6. hely - A Tarkedli c. pályamunka - Csák Gábor és Gulyás Levente 9. D (felkészítő tanáruk: Magdics Erika és Vecsei Barnabás)

Gulicz Barbara és Simon Barbara a pályázat készítésének részeként megalkotta és felszolgálta a „bevert tojás Hadik módra” nevű ételt, mely szerepel a kéziratos szakácskönyvek egyikében. versenyA verseny részeként elkészült power point bemutatót itt lehet megnyitni:

A Pető Gyűjtemény kéziratos szakácskönyvei c. pályázat

A Tarkedli c. pályamunka

 

2020. szeptemberében, a 9. évfolyamos osztályok  rendhagyó osztályfőnöki óra keretében ismerkedtek meg az könyvtári rendszerekkel, a könyvtár jelentőségével, szolgáltatásaival. A tanulmányokhoz, gyűjtőmunkához, továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen információkat kaptak például a WEB 2.0 –ás könyvtári szolgáltatásokról. Ebben az évben az új egészségügyi szabályokat figyelembe véve az osztályok két csoportra osztva vettek részt a foglalkozáson. Az egyik csoport a könyvtári aulában a Pető Gyűjtemény több száz éves eszközeivel ismerkedett. Az időutazás során a Győrhöz kötődő érdekes cukrászati emlékeket próbáltak ki, a kávézás régi szokásait elevenítették fel. Lapogatták a régi kézzel írt recept gyűjteményeket, Ring Etelka 1905-ben kaligrafikus betűkkel írt sütemény receptjeit, így átérezhették a „boldog békeidők” hangulatát.  A 9. évfolyamos osztályok az őszi időszakban rendhagyó osztályfőnöki óra keretében ismerkednek meg az könyvtári rendszerekkel, a könyvtár jelentőségével, szolgáltatásaival. A tanulmányokhoz, gyűjtőmunkához, továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen információkat kaptak például a WEB 2.0 –ás könyvtári szolgáltatásokról. Ebben az évben az új egészségügyi szabályokat figyelembe véve az osztályok két csoportra osztva vettek részt a foglalkozáson. Az egyik csoport a könyvtári aulában a Pető Gyűjtemény több száz éves eszközeivel ismerkedett. Az időutazás során a Győrhöz kötődő érdekes cukrászati emlékeket próbáltak ki, a kávézás régi szokásait elevenítették fel. Lapogatták a régi kézzel írt recept gyűjteményeket, Ring Etelka 1905-ben kaligrafikus betűkkel írt sütemény receptjeit, így átérezhették a „boldog békeidők” hangulatát.  Pető Gyűjtemény bemutatása

2018. november 5-én zajlott iskolánkban az általános iskolák diákjai részére szóló pályaorientációs nap, mely az Európai Szakképzési Hét programjaihoz csatlakozott. Több helyszínen kialakított standoknál érdekes bemutatókat szervetünk, a kisdiákok kipróbálhattak különböző vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységeket, többek között gyűjteményünk révén a régi korok vedéglátásának eszközeivel ismerkedhettek meg játékos formában. A foglalkozásokat vezette: Németh Viktória 11. F osztályos cukrász tanuló és Hajnóczky Mónika, a gyűjtemény gondozója

paly4

2018. szeptember 23-án, vasárnap izgalmas hétvégén vett részt cukrász csapatunk (Varga Krisztina, Soós Erzsébet, Böröczky Debóra 11. F) Bognár Éva cukrászmester oktató vezetésével.

42423035 2050138661684672 6598361155947724800 o

2018. április 17-én a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének szakmai napja keretében  iskolánkba látogattak  Győr-Moson-Sopron megyei könyvtárosai, és nagy érdeklődéssel szemlélték gyűjteményünket.

petogyuj1

Iskolánkban az Európai Szakmai Nap keretén belül  2017. november 21-én kedden, általános iskolás csoportokat fogadtunk. Célunk az volt, hogy a kisdiákok pályaválasztását segítsük iskolánkban tanulható szakmák gyakorlati kipróbálásával. A turisztikai képzés bemutatása során tárlatvezetéssel és játékos eszközismerettel nyújtottunk ismereteket a régmúlt idők életmódjáról, vendéglátásáról. Kézműves foglalkozás során szaloncukrot csomagolhattak és rojtozhattak vendégeink, régi idők kávédararálójában igazi kávét daráltunk.

szak8

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok