Pető Gyűjtemény

Pető István

peto3

1959-től tanulóéveit a mai Rába Hotelben, az akkori Vörös Csillag Szállóban töltötte. Már diákként számos szakmai versenyt nyert. Az iskola elvégzése után a Nyugat-Magyarországi Vendéglátó Vállalatnál helyezkedett el, szakmai alázatát és képességeit főnökei hamar felfedezték.

A 70-es években kalandvágyból hat évet töltött Mongóliában, ahol ötvenfős geofizikai expedícióra főzött. Miután hazajött, az Arrabona ételbár vezetője lett, majd megnyitotta a Kuckó vendéglőt. A 80-as években mind a két irányítása alatt álló vendéglátó egység híres és közkedvelt volt nemcsak a főtt ételeiről, hanem Győrben egyedülálló, a diákság körében népszerű melegszendvicseiről.

1992-ben nyitotta meg a Pető Panziót.

A mesterszakács rendkívül aktív társadalmi életet él. 2003-tól a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Szakácsegyesületek Világszövetségének Örökös Tiszteletbeli Tagja. A Vendégvárók Egyesületének elnökeként komoly hangsúlyt fektet a szakácsok továbbképzésére, versenyeztetésére. Szívén viseli a felnövekvő nemzedék szakmai fejlődését.

Fiatal kora óta gyűjti a vendéglátással kapcsolatos tárgyakat. Több ezer kötetes szakmai könyvtára és több ezer darabos konyhai, vendéglátó-ipari gyűjteménye van az elmúlt száz évből. Fontos számára, hogy a diákság megismerje ne csak a szakma jelenét, hanem múltját is. Ez a cél vezérelte, hogy felajánlja gyűjteménye egy részét a Krúdy Gyula Középiskolának. Több szállal is kötődik iskolánkhoz, vizsgáztat, oktat, megszállott rajongója Krúdy Gyula írásainak, kiváló ismerője az író műveinek.

 

 

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok